TUDTA-E ÖN, hogy a több önálló (műszakilag megosztott) lakóegységből álló lakóházukat társasházzá tudják alakítani a tulajdonosok?

Ehhez „mindössze” társasház tulajdont alapító okirat és az ingatlanügyi hatóság által az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerint nyilvántartásba vett alaprajz és hatósági bizonyítvány szükséges. Amennyiben a műszaki megosztás szabályszerű kialakítását építési engedélyhez kötötte a hatóság, úgy az ilyen esetekben az építési engedélyhez kötött építmény építését, bővítését végleges használatbavételi engedély, fennmaradási engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételéről szóló végzés alapján lehet átvezetni az ingatlan-nyilvántartásban.

A 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 48. § -a értelmében, ha az önkormányzat a településképi bejelentést tudomásul vette, az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából az önkormányzat kérelemre 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az építmény, valamint az építményen belüli önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosításáról és új rendeltetéséről, valamint az építmény rendeltetési egységei számának megváltozásáról és az önálló rendeltetési egységek új számáról, amely okiratot az ingatlanügyi hatósághoz is be kell nyújtani.

Amennyiben az ingatlan tulajdoni lapjának III. részére jelzálogjog vagy egyéb teherjog került bejegyzésre, úgy az alapításhoz szükséges beszerezni a jogosult hozzájáruló nyilatkozatát is!

A fenti invesztáció a tapasztalatok szerint búsásan megtérül a tulajdonosnak, hiszen a köztudatban is sokkal jobban részesítik előnyben a vevők a társasházi lakásvásárlást, mintsem, hogy egy lakóingatlan területarányos tulajdoni illetőségét vásárolják meg használati megosztással.

Bátran ajánlom figyelmükbe Szilvás Károly Dániel földmérő mérnököt ? +36304723193,? foldmeres@geosk.hu, https://geosk.hu/ , aki szívesen foglalkozik a klasszikus földmérési munkarészeken túlmenően társasházi alaprajzokkal is.

Amennyiben társasház tulajdont alapító okiratra -, annak módosítására lenne szüksége, úgy forduljon hozzám bizalommal!

dr. Egyed Zoltán ügyvéd


? +36209527777
? dr.egyed.zoltan@gmail.com
? 8220 Balatonalmádi, Baross G. út 27/A.
?️ https://www.dregyedzoltan.hu/

Theme: Elation by Kaira.
Cape Town, South Africa